בועת הפרחים

בועת הפרחים

תוכן עניינים

לשתף זה כייף:

כיצד פרח גרם לאנשים לאבד את כל רכושם? מה הוא מלמד אותנו? ומה נוכל ללמוד מאותם פרחים כדי להגן על תיק ההשקעות שלנו? הסיפור המרתק של בועת הפרחים.

מהו בכלל פרח הטוליפ?

פרח הטוליפ היה נחשב לנדיר ביותר במהלך המאה ה-16 ובעקבות יופיו צבר פופולריות רבה, הפך לסמל סטטוס ואפילו יש שהאמינו שהוא מייצג קשר ישיר לאלוהים. נשמע כמו בועה? זו הייתה בועת הפרחים.

הפרח צבר תאוצה ונסחר ברחבי העולם ובמאה ה17 הגיע להולנד, תפס תאוצה ואהדה בקרב אנשי המעמד העליון, האנשים העשירים ביותר והמפורסמים (“שיגעון הצבעונים“).

אותם הולנדים עשירים דאגו לאסוף את פקעות הטוליפ ולגדל אותם בעצמם.

וירוס מסתורי תקף את הטוליפים בהולנד וגרם להם להפוך מפרח בעל צבע יחיד לפרח בעל שלל צבעים, הרבה יותר יפה, הרבה יותר מיוחד, הרבה יותר נדיר וכמובן, הרבה יותר יקר.

הביקוש לפרחים הלך וגבר מיום ליום והמחיר של פקעת הלך ועלה באותה מידה.

בועת הפרחים
פרחי טוליפ ורודים

כמו שאנחנו כבר יודעים, כאשר ההיצע נמוך והביקוש גבוה אנחנו נראה עליית מחירים. זה בדיוק הסיפור- היו עליות חדות ונוצר סוג של שיגעון סביב הטוליפ.

פתאום נראה שלא רק עשירים מתעניינים בפרחים, עליות המחירים החדות גרמו לבני מעמד הביניים, השכבות החלשות ואפילו העניים ביותר להתעניין בפרחים ובפקעות הטוליפ.

היה ניתן לראות מרכזי מסחר של פקעות ברחבי הולנד, כולם שמעו על החגיגה ורצו לעשות “סיבוב מהיר” ולהתעשר במהירות.

כמובן שלא מעט אנשים הצליחו לעשות כסף. אותם אנשים שנכנסו בהתחלה ומכרו כעבור כמה ימים מכרו הצליחו לסמן וי על ה”סיבוב המהיר” והסיפורים עליהם ועל התעשרות מהירה התפשטו ברחבי הולנד.

בניסיון להדביק את המחירים כדי להצליח לקנות בכדי למכור במחיר יותר יקר, ההולנדים בני המעמד הנמוך מכרו את כל רכושם, בתיהם ובעלי החיים שלהם על מנת לרכוש את פקעת הטוליפ.

השיגעון היה כל כך קיצוני שבחודש אחד בלבד נרשמו עליות של 2000% במחיר הפקעות.

עקב הרעב ליצירת רווחים מהירים החלו להיסחר ברחבי הולנד חוזים עתידיים שאפשרו  להמר על מחיר הפרחים בעוד מספר חודשים, דבר זה אפשר לסוחרי הטוליפים לסחור במינוף מאד גדול.

הממשל ההולנדי ראה את כל הסיפור והחל לחוקק חוקים בנוגע לפקעות ולקיים רגולציה בכל מה שקשור למסחר בהם.

הצעד הזה לא מנע מעוד ועוד פרחים להגיע להולנד מבחוץ ומבפנים, עם הזמן אנשים למדו איך לגדל טוליפים בצורות יעילות ולחסוך בזמן.

בועת הפרחים בעיצומה – הסוחרים הוותיקים, בעלי הניסיון בכלכלה ובעסקים הבינו מה קרב לבוא, מכרו את הטוליפים שלהם ונשארו עם המזומן.

בועת הפרחים

מה קרב לבוא?

ההיצע גדל, וכשההיצע גדל המחיר יורד וכשהמחיר יורד המשקיעים חסרי הניסיון שרגילים לראות רק עליות ורווחים. אותם משקיעים חושבים שהם מזהים פה הזדמנות ושוב ממשכנים את כל רכושם על מנת לצוד הזדמנות פז ולהתעשר. אך המחיר לא חוזר לעלות, הוא יורד ויוצר בהלה ופאניקה בקרב אותם משקיעם. בבת אחת כולם מנסים למכור. כעבור כחודש וחצי המוכרים כבר לא מצאו קונים כלל ומה שהם הכירו כ”מכונת כסף” חזר להיות בסך הכל פרח פשוט.

בשלב הזה כבר רוב הציבור ההולנדי איבד את כל רכושו והותיר עשירים, בני המעמד הביניים ואת בני המעמד הנמוך (שגם ככה לא היה להם הרבה) ללא דבר כלל.

כדי שתבינו כמה זה היה חמור, מחיר פקעת אחת עמד בשיא הבועה על עשרות ומאות אלפי דולרים. בהשוואה לכסף של היום ובשפל, כשהתפוצצה הבועה, עמד המחיר על פחות מדולר בודד.

איך בועת הפרחים קשורה אלינו היום

ההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה!

אנחנו כמשקיעים צריכים לעשות בדיקה בתיק ההשקעות שלנו ולבדוק האם אנחנו מחזיקים בהשקעה  כלשהי שמריחה כמו פרח הטוליפ?

האם יש לנו מניה מסוימת שעולה ללא כל סיבה?

אולי אנחנו מחזקים במטבע מבוזר כלשהו רק כי ראינו מישהו “עושה עליו סיבוב מהיר”?

האם אנחנו מחזיקים NFT או מוצר ספקולנטי אחר בלי להבין בכלל מה הערך האמיתי שלו?

ברגע שנשים לב לאותן שאלות שציינתי כאן נוכל להימנע מקריסות כמו של “בועת הצבעונים”, לחזק את תיק ההשקעות שלנו וכמובן, להרוויח יותר על ידי השקעות נבונות. רוצים להתמקצע בפיננסים? דברו איתנו

היה מעניין?

הרחיבו את הידע וקראו עוד מאמרים

להתעשר במהירות

“להתעשר במהירות”

עוד לפני שאדם נגס בתפוח, תרמיות כספיות הפכו אנשים למיליונרים. אז השאלה האמיתית היא לא “איך להתעשר במהירות?” אלא- “למה אנחנו נופלים בפח הזה שוב

לצאת ממרוץ העכברים בעזרת שוק ההון

לצאת ממרוץ העכברים בעזרת שוק ההון

להיכנס לעולם הפיננסים – לימודים אימונים והשמה במקצוע כל אחד מאיתנו חולם איך יום אחד, הוא מצליח להרוויח סכום כסף גדול, גדול מספיק בשביל לגרום

דילוג לתוכן